Rodbehandling – sådan foregår det

Huller i tænderne

Hver dag foretages der mange rodbehandlinger på tandklinikker rundt omkring i Danmark. Rodbehandling er nemlig en af de mest almindelige tandbehandlinger, og den foretages for at fjerne betændelse i tandnerven. Oftest skyldes behandlingen, at et hul har udviklet sig og dermed givet bakterier mulighed for at trænge ind i tandnerven.

Du kan få lavet en rodbehandling hos en tandlæge i Roskilde, som har mange års erfaring med denne og mange andre tandbehandlinger.

Behandlingen trin for trin

  1. Der bores et hul i tanden

Første skridt i behandlingen består i at bore et hul i tanden. Dette gør tandlægen for at opnå adgang til tandens rodkanal, hvor tandnerven og bakterierne befinder sig.

  1. Tanden renses for bakterier

Herefter anvender tandlægen rodfile, som er instrumenter, der er så tynde, at de kan trænge ind til tandroden gennem rodkanalerne. Rodkanalernes størrelser varierer, og derfor benyttes der rodfile, der passer specifikt til din tand. Rodfilene bruges til at fjerne bakterier, og er tandnerven død, fjernes også denne.

  1. Tanden desinficeres og fyldes op

For at sikre at alle bakterier er fjernet, udrenses nervekammeret og rodkanalerne også med en desinficerende væske. Dette gøres umiddelbart inden, rodkanalen fyldes op med en rodcement. Rodcementen sikrer ikke alene, at andre bakterier holdes væk, men også at tanden forstærkes indefra.

  1. Tabt tandsubstans erstattes

Den tandsubstans, der ved behandlingens begyndelse blev boret væk, skal ved behandlingens afslutning erstattes. Dette gøres med en fyldning – ofte i plast.

  1. Eventuel påføring af krone

En rodbehandling kan svække en tand i en sådan grad, at tanden efterfølgende har behov for ekstra beskyttelse. Dette er ofte tilfældet, hvis tanden inden behandling var medtaget og svækket. En krone påsættes som en hætte over tanden, så den naturlige tand beskyttes, og der opnås en høj grad af funktionalitet.

Rodbehandling uden smerter

Når der i en rodbehandling foretages en udrensning i området omkring tandnerven, kan det naturligt foranledige smerter. Dog kan rodbehandling i dag foretages på fuldstændig smertefri vis, og får du lavet en rodbehandling i Roskilde, behøver du ikke at frygte for smerter, mens behandlingen står på. Her kan du nemlig blive grundigt bedøvet inden behandlingens start, så du kan slappe af i tandlægestolen.

Dog kan der forekomme lettere smerter efter behandling, i takt med at bedøvelsen fortager sig. Smerterne vil gå over til lettere ømhed i dagene efter behandlingen, men oplever du længerevarende smerter, bør du altid søge hjælp hos din tandlæge.
Tandlægerne Malte ApS
Skomagergade 15
4000 Roskilde
46 35 62 13

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*