Hvad skal man tænke over, når man skal vælge butiksbelysning?

Når man skal vælge butiksbelysning er der flere faktorer man bør have med i sine overvejelser ved valg af LED belysning. Inden man installerer LED belysning, bør man tage stilling til, hvilken lysvinkel der bør være på spottene, hvilken farvegengivelse og -temperatur, man bør have, og om man har brug for en lysdæmper. Behovet for netop hvilken type belysning man bør installere varierer nemlig fra butik til butik.

Lysvinklen

Den første overvejelse, man bør gøre sig, er om man skal vælge retningsbestemt eller ikke retningsbestemt lys. I langt de fleste tilfælde vil det give mening at vælge retningsbestemt belysning – med andre ord – spot belysning. Spots, modsat pærer, afgiver ikke lys i alle retninger, og man skal derfor tage stilling til, hvor stor en lysvinkel man vil have på sine spots. Lysvinklen måles i grader og angiver i hvor bred en retning lyset lyser, og behovet er forskelligt fra butik til butik.

Har man eksempelvis en tøjbutik kan man med fordel vælge spots med en bred lysvinkel, da man således kan opnå en jævn fordeling af lys i hele butikken. Har man derimod en smykkebutik med mange små smykke udstillinger, giver det mening at vælge spots, der koncentrerer sig omkring udstillingerne.

Lysfarven

Når man vælger LED belysning til sin butik bør man også tænke over den farvegengivelse og -temperatur, som vil være det mest fordelagtige for butikkens produkter. Farvegengivelse bliver målt i Ra og farvetemperatur bliver målt i Kelvin.

Et naturligt dagslys har 100 Ra, og i de fleste tilfælde vil det give mest værdi at vælge LED belysning, der kommer så tæt på 100 Ra som muligt – på den måde vil man få den mest optimale farvegengivelse.

Med hensyn til farvetemperaturen, anbefaler man at vælge en Kelvin-værdi, der ligger omkring 2700 Kelvin. En Kelvin værdi på 2700 giver et varmt og behageligt lys. Hvis man ønsker et koldere lys, skal man bruge LED belysning med højere Kelvin-værdi.

Selvom der er nogle gængse anbefalinger til farvegengivelsen og –temperaturen, skal man overveje hvilken sammensætning af Ra og Kelvin, der er mest optimale for butikkens produkter.

Lysdæmper

Den sidste ting, man bør overveje, når man har valgt at installere LED belysning, er om lyset skal kunne dæmpes. I nogle butikker kan det give mening, at man kan dæmpe lyset i nogle områder. Dette kunne eksempelvis være på caféer og restauranter, hvor man gerne vil kunne dæmpe lyset for at skabe eller ændre en stemning i rummet. Med en dæmpet belysning kan man ofte opnå en mere hyggelig atmosfære.

SunFlux ApS

Naverland 15

2600 Glostrup

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*