Børn, unge og hårtab

Hårtab er ikke kun et problem hos voksne, men kan sagtens ramme børn og unge også. Når man er ung, er man super selvbevidst og ydermere bevidst om, hvad andre tænker. Er du én af de forældre, der har et barn med hårtab, men er du ikke bevidst om, hvad det kan skyldes, kan du herunder finde medicinske årsager (nogle mere hyppige end andre) til muligt hårtab hos børn.

Sygdomme relateret til hårtab hos børn

Hos de fleste børn, skyldes hårtab medicinske årsager i form af sygdomme. Lige meget hvad hårtabet skyldes, er det dog skræmmende, når familiens yngste sådan begynder at blive tynd i toppen.

Ringorm

  • Denne tilstand ses som oftest hos børn i hovedbunden, hvilket kan påvirke et eventuelt helt eller delvist hårtab. Ringorm er en svampeinfektion, der kan vises som skaldede pletter eller decideret hårtab, og fremkommer som sorte pletter og afknækkede hår.

Mistanke?

  • Har du mistanke om, at dit barn lider af ringorm, kan en mikroskopisk undersøgelse bekræfte eller afkræfte diagnosen. Søg læge, og få en eventuel henvisning til en speciallæge. Infektionen behandles med svampedræbende medicin, der indtages i otte uger, alt imens en konkret shampoo skal ødelægge svampens betingelser for yderligere vækst.

Trikotillomani

  • Denne tilstand ses hos flere børn, og er forårsaget af, at barnet selv trækker, vrider, plukker eller gnider hårene af hovedbunden. Heraf forårsages bare pletter og brudte og afknækkede hår. Tilstanden kan udløses af stress- og angstrelaterede faktorer i barnets liv.

Mistanke?

  • Har du mistanke om denne tilstand, bør årsagen hertil da findes. Opsøg eventuelt egen læge for henvisning til en børnepsykolog eller anden instans, som vil afhjælpe eventuelle stress- eller angstsymptomer hos barnet.

Alopecia Areata

  • Dette er en ikke-smitsom tilstand, der er forsaget af barnekroppens eget immunsystem, hvilket angriber hårsækkenes tilstand. Tilstanden forekommer som bare pletter eller pludseligt hårtab og vises som oftest også som prikker og riller på barnets negle.

Mistanke?

  • Der er ikke nogen decideret kur mod denne tilstand, og oftest får barnet da også håret retur inden for et år. I værste tilfælde kan sygdommen føre til fuldstændigt tab af hår i hovedbunden eller på andre steder af kroppen.

Andre tilstande…

  • I få tilfælde kan hårtab være et symptom på mangelfuld ernæring og hormonelle forstyrrelser. Vær derfor altid opmærksom på, hvorvidt dit barn er dækket korrekt ind af vitaminer, og mistænkes hormonelle forstyrrelser, skal en diagnose stilles på baggrund af en blodprøve og muligvis en scanning.
  • Går den unge gennem liv med fuldstændigt hårtab, kan denne da ved indgang til voksenlivet selv tage en beslutning om, hvorvidt at hårtransplantation er en nødvendighed. Led eksempelvis efter hårtransplantation i Århus, Odense eller København, og forhør gerne om mulighederne ved transplantation af hår.

Illuhair

Bramdrupskovvej 20a

6000 Kolding

28 26 00 83

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*